top of page

Vad är Dry Needling?

Dry Needling är en metod där en väldigt tunn och steril engångsnål (akupunktursnål) används för att släppa på och behandla triggerpunkter. Behandlingen når djupt ner i muskulaturen och är en mycket kraftfull och effektiv metod för att behandla triggerpunkter och därmed förbättra funktion och minska smärtan.

Vad är skillnaden mellan Dry Needling och Akupunktur?


Dry Needling är inte samma sak som akupunktur, även fast det finns vissa likheter mellan dessa två metoder. Den främsta skillnaden mellen Dry Needling och akupunktur är teorin bakom varför dessa metoder fungerar. Dry Needling fokuserar främst på att reducera smärta och återställa funktion genom att släppa på triggerpunkter i muskeln. Fokus inom akupunktur ligger på behandling av medicinska tillstånd genom att återställa flödet av energi (Qi) genom olika punkter i kroppen (Meridianer) och återskapa balans.


Dry Needling hjälper till att minska lokal muskelsmärta och förbättra funktionen genom att återställa muskelns förmåga att förlänga och förkorta normalt igen genom att släppa på triggerpunkter.

Vad är en Triggerpunkt?


En triggerpunkt som även kallas för muskelknut ibland är en grupp muskelfibrer som har förkortats när de aktiverats men inte har kunnat förlänga sig tillbaka till ett avslappnat tillstånd efter användning. En triggerpunkt kännetecknas av en känslig "knöl" eller "knut" i muskeln (Simons, Travell & Simons, 1999). Det här sker när muskelfibrerna blir så tajta att de komprimerar kapillärerna och nerverna som tillför dem (McPartland, 2004; Simons, et al., 1999). Det här leder till att muskeln inte kan röra sig normalt, få blodtillförsel smed ny syre och näringsämnen eller transportera bort slagg/restprodukter mm. (McPartland, 2004; Simons, et al., 1999). Utöver denna "knut", spänns även resten av muskeln för att kompensera (Simons, et al., 1999; Simons, 2002). En aktiv triggerpunkt i en muskel kan leda till obehag vid beröring, rörelse och stretching men även till minskad rörelse av en led och till och med en tillfällig förlust av koordination (Simons, et al., 1999).Vad orsakar en triggerpunkt?


En myofascial triggerpunkt utvecklas som en del av kroppens skyddande svar efter:


 • Skada - musklerna kommer att dra ihop sig i ett försök att minska svårighetsgraden av en skada.

 • Oväntade rörelser t.ex. stiga ned ett trappsteg som är lägre än du förväntade dig.

 • Snabba rörelser t.ex. titta över axeln medan du kör.

 • Förändring i regelbunden aktivitet eller muskelbelastning, t.ex. en ökning av mängden eller intensiteten av träningspass.

 • Långvariga/Statiska positioner, t.ex. långvarig sittande för arbete eller studier.

 • Impingement - musklerna kommer att dra ihop för att skydda nerven.

 • Påfrestning / Stress

 • Sjukdom (bakteriell eller viral).

 • Näringsbrister eller metaboliska och endokrina tillstånd.

(Simons, et al., 1999)


Hur fungerar Dry Needling?


Dry Needling hjälper till att minska lokal muskelsmärta och förbättra funktionen genom att återställa muskelns förmåga att förlänga och förkorta normalt igen genom att släppa på triggerpunkter. När en tunn nål sätts in i mitten av en triggerpunkt samlas blod runt nålen och triggar de sammandragna muskelfibrerna att slappna av genom att förse dessa fibrer med färskt syre och näringsämnen, samt genom att skölja bort ytterligare sura kemikalier (Slagg/restprodukter). Detta leder i sin tur till dekomprimering av det lokala blod och nervtillförseln.


När är det lämpligt att använda Dry Needling som en behandlingsform?

Dry Needling kan användas som behandling:


 • För att släppa på triggerpunkter (muskelknutar).

 • För att hjälpa till vid behandling av smärta.

 • För att återställa full rörelse vid en led om den hämmas av aktiva triggerpunkter.


Hur känns behandling med Dry Needling?

Under en Dry Needling behandling kan du känna en litet stick när nålen sätts in och tas bort. Det här borde dock inte pågå längre än en sekund och upplevs många gånger inte alls. En kort muskel ryckning kan också uppstå under en Dry Needling-behandling. Detta kan uppstå under behandlingen när nålen sätts in i en triggerpunkt.

Källor:

Giles Glyer, Jimmy Michael & Ben Tolson (2016). Dry Needling for Manual Therapists. London: Singing Dragon.


431 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page